Gieser Wildeman

Vorige Artikel 13 van 31 Volgende
€ 2,55 (inclusief 9% btw)

De meest bekende stoofpeer, van oorsprong Nederlands en tegenwoordig ook het meest geteelde ras in Nederland. Dit zijn klein tot middelgrote peertjes met bruine schil en vrij zoet, zacht, ietwat korrelig vruchtvlees. Kookt fraai bruinrood.

eenheid
per kilo

bereidingstips/recepten
Begin met het schillen en laat daarbij het steeltje zitten, omdat dit nog veel smaak afgeeft tijdens het koken. Verwijder vervolgens het klokhuis. Dit kun je doen door de peertjes doormidden te snijden, maar het staat feestelijker om hele peertjes te serveren. Snijd daarvoor een klein stukje van het kontje af en snijd met een klein scherp mesje het klokhuis eruit, of gebruik een appelboor.
Kleine smalle peertjes kun je ook met schil stoven. Pluk de schil er dan heel voorzichtig af als het vruchtvlees gaar is.
Het koken is uiteraard de belangrijkste stap. Hoe je ze precies kookt is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Mensen krijgen het liefste een fraaie rode stoofpeer op hun bord. En hoewel de meest voorkomende soort, de Gieser Wildeman, van nature roodkokend is, gebeurt dat in louter water (zonder toevoegingen) meestal pas na 2 tot 4 uur koken. En dan nog zijn ze meer roze dan rood. Daarom is het ook zo belangrijk om peertjes te stoven, eigenlijk niet echt te koken: op een iets lagere temperatuur, net tegen de kook aan, zodat het vruchtvlees niet voortijdig uit elkaar valt.

Basisrecept: stoofperen koken in water. De kooktijd is 2 tot 4 uur of totdat ze roodgekleurd en zacht zijn. Let op dat je niet overdrijft, want het vruchtvlees begint na zo’n 6 uur echt wel uit elkaar te vallen.
Om snel een rode kleur te verkrijgen kan je rode wijn of port toevoegen. Met witte wijn, champagne of citroensap krijg je juist mooie blanke stoofpeertjes.

© 2017 - 2021 Boerderijwinkel Groenteschuurtje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel