Schorseneren

Vorige Artikel 51 van 77 Volgende
€ 2,95 (inclusief 9% btw)

Schorseneren zijn erg gezond en hebben ze een mooie, zachte smaak, die wel wordt vergeleken met die van asperge.
Ze zien er niet zo aantrekkelijk uit en het verhaal gaat dat het een bewerkelijke groente is, maar dat valt gelukkig erg mee. 

eenheid
per kilo

bereidingstips/recepten
De schil van de schorseneer is niet te eten, de rest wel. Helaas komt de schil er niet altijd zonder slag of stoot vanaf. Bovendien komt er meestal een kleverig melksap vrij, dat lastig van handen of keukengerei te verwijderen is. Schorseneren heten daarom ook wel “keukenmeidenverdriet”.
Er zijn twee manieren om de schorseneer schoon te maken.
De eerste manier heeft onze voorkeur en kan je met de schorseneer na het schoonmaken nog de meeste kanten op. De tweede manier is volgens sommigen het eenvoudigst.

Manier 1: eerst schillen, dan koken.
Gebruik hierbij voor de zekerheid keukenhandschoenen. Vul je gootsteen of een andere ruime bak met een laagje water. Voeg daar een scheutje citroensap aan toe (azijn kan ook, maar de meeste mensen hangen liever niet met hun neus in die lucht). Zo ga je verkleuren tegen. Snijd de kontjes van de schorseneren af en leg ze daarna in de bak. Haal met een dunschiller de schil eraf. Spoel ze goed af en snijd ze, of doe ze direct in de pan.

Manier 2: eerst koken, dan schillen.
Schrob de schorseneren goed schoon. Kook ze dan 8-10 minuten totdat je ziet dat de schil een beetje los komt. Spoel ze dan af onder koud water en pel ze, of gebruik daarvoor een dunschiller. In principe komt er nu geen sap meer vrij. Gaar ze daarna af. Let op: doordat ze nog niet geschild zijn, is het moeilijk om de garing te controleren. Mik er dus niet op dat ze gaar zijn voordat je de schil gaat verwijderen. Zo voorkom je bovendien dat je ze al te zeer beschadigt bij het schillen.

NB. zorg dat je geschilde schorseneren niet zomaar laat liggen, maar leg ze altijd in water met een beetje zuur (citroensap of azijn). Ze verkleuren anders na verloop van tijd (rood)bruinig, en dat is niet wenselijk. Let verder op als je schorseneren gaat garen zonder ze eerst te snijden, dat ze gelijkmatig gaar worden. Voeg dunne eventueel iets later toe.

© 2017 - 2020 Boerderijwinkel Groenteschuurtje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel